Toimintavuosi 2015 alkoi lupaavasti, kun ETL sai sisällytettyä keskeiset tavoitteensa uuteen hallitusohjelmaan. Hallitus pyrki ottamaan kilpailukykyloikkia yksikkötyökustannusten alentamisen palkkaratkaisujen ja työmarkkinoiden uudistamisen kautta. Hallitusohjelman biotalouden kärkihanke Suomen ruuantuotanto kannattavaksi, kauppatase ja sininen biotalous nousuun tarjosi mahdollisuuden uusiin kehityshankkeisiin ETL:n tavoitteiden mukaisesti.
Hallituksen tavoitteleman ja elintarviketeollisuudellekin tärkeän kilpailukykyloikan toteuttaminen osoittautui hyvin vaikeaksi ennen kaikkea ay-liikkeen vastuksen takia. Palkansaajajärjestöt eivät halunneet luopua saavutetuista eduista varsinkaan lainsäädäntöä muuttamalla. Työnantaja- ja palkansaajakeskusjärjestöjen yritykset yhteiskuntasopimuksen aikaansaamiseksi epäonnistuivat neljä kertaa, jolloin hallitus esitti määräaikaista etuisuuksia leikkaavaa pakkolakipaketiksi nimettyä kokonaisuutta. ETL oli pettynyt yhteiskuntasopimuksen kaatumiseen. Työmarkkinoiden tilanne oli täysin avoin toimintavuoden päättyessä.
Työmarkkinajärjestöjen perinteisen toimintamallin murros oli selvästi käsillä. EK päätti, että keskitettyjen palkkaratkaisujen aika on lopullisesti ohi ja sinetöi päätöksen sääntömuutoksella. Paikallisesta sopimisesta tehtiin myös selvitysmiehen esitys. ETL:n omalla TES-työkentällä oli rauhallista ja toiminnassa edettiin tavoitteiden mukaisesti.
Suomen talouskasvu jäi miinukselle viennin alenemisen ja heikon kotimarkkinakysynnän seurauksena. Viennin heikko kilpailukyky oli tosiasia. Elintarvikealan tilannetta vaikeutti myös Venäjän tuontikiellon jatkuminen sekä kauppaketjujen ankara hintakilpailu. Edellisenä vuonna alkanut kotimaisen kysynnän lasku jatkui ja elintarvikkeiden kuluttajahinnat alenivat peräti kaksi prosenttia. Kannattavuutta ylläpiti kustannusten pysyminen keskimäärin ennallaan. Kuitenkin puolet liiton jäsenyrityksistä arvioi kannattavuutensa heikentyneen vuonna 2015.
Taantumasta huolimatta elintarvikealan investoinnit ovat kasvaneet vuodesta 2011 lähtien., Kuitenkin vuonna 2015 investoinnit laskivat 2,6 prosenttia. Investointien odotetaan kasvavan jälleen vuonna 2016. Elintarvikkeiden vienti EU-maihin kasvoi, mutta se ei korvannut Venäjän viennin menetyksiä. Kiinnostus vientiä kohtaan kasvoi selvästi kaiken kokoisissa yrityksissä. Food From Finland -vientiohjelman toteutukseen oltiin tyytyväisiä ja ohjelmaan osallistui yli sata yritystä.
Talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti poistaa makeis- ja jäätelöveron vuonna 2017. ETL jatkoi verovaikuttamista tavoitteenaan päästä eroon myös kilpailua vääristävästä virvoitusjuomaverosta. ETL teki lukuisia aloitteita ja avauksia, joilla pyritään parantamaan yritysten toimintaedellytyksiä ja kannattavuutta. Myös ETL:n viestintä kehittyi ja liiton kannanotot näkyivät hyvin julkisuudessa.
ETL:n toimikunnat ja työryhmät tukivat merkittävästi liiton toimistoa asioiden valmistelussa ja kannanmuodostuksessa. Tämä helpotti myös hallituksen ja työvaliokunnan päätöksentekoa. Toiminnassa näkyi vahva sitoutuminen yhteisiin tavoitteisiin ja yhdessä toimimisen korostuminen.
Kiitän liiton hallintoa ja jäsenistöä sekä henkilökuntaa ja sidosryhmiä hyvästä yhteistyöstä.
Heikki Juutinen
toimitusjohtaja
Huhtikuussa 2016