Elintarvikkeet ovat keskipisteessä, kun kehitetään tuotannon ja kulutuksen kestävyyttä ja vastuullisuutta. Siksi myös aihepiiriin liittyviä EU-tason ja kansallisia aloitteita tehtiin runsain määrin.
EU:ssa käynnistettiin julkisten elintarvikehankintojen ympäristökriteerien päivitysprosessi. ETL on mukana päivitystä työstävässä komission työryhmässä, ja asiaa käsiteltiin usein myös FoodDrinkEuropen puitteissa. ETL teetti kestävien julkisten hankintojen reunaehtoja ja toteutumista käsittelevän pro gradu -tutkielman, joka valmistui keväällä 2015. Saatuja tuloksia hyödynnetään ympäristökriteerien päivitykseen liittyvässä edunvalvontatyössä. Uudet kriteerit valmistuvat vuoden 2017 aikana.
ETL tarkasteli biotalouden elintarvikealalle tuomia mahdollisuuksia yhteistyössä jäsenyritysten sekä muiden toimialojen edustajien kanssa. Aiheen tiimoilta järjestettiin sarja maakunnallisia biotaloustreffejä yhteistyössä muiden toimialaliittojen ja ministeriöiden kanssa sekä valmisteltiin ruokaketjun biotalouslinjaukset hallitusohjelmaneuvotteluja varten. Lisäksi ETL nimettiin kansallisen biotalouspaneelin jäseneksi. Bio- ja kiertotalousteemat olivat näkyvästi esillä myös Elintarvikepäivässä 2015.
Komission ympäristöjalanjäljen laskenta- ja viestintähankkeen elintarvikkeita koskeva pilotointivaihe jatkui vuoden 2015 ajan. Yhtenäisten ympäristövaikutusten laskentamenetelmien ohella hankkeessa kartoitetaan myös tuotteiden ympäristöviestintään soveltuvia tapoja. Pilotointi on tähän mennessä osoittanut, että halutun tiedon tuottamiseen liittyy runsaasti käytännön ongelmia. ETL seurasi prosessin etenemistä FoodDrinkEuropen välityksellä.
ETL on hallinnoinut vuodesta 2008 lähtien elintarviketeollisuuden vapaaehtoista energiatehokkuussopimusta. Sen avulla tehostetaan yritysten energiankäyttöä, jotta Suomi saavuttaa sille jyvitetyn EU:n energiansäästötavoitteen. Vuoden 2015 loppuun mennessä sopimukseen oli liittynyt 48 yritystä, jotka kattavat yli seitsemänkymmentä prosenttia elintarviketeollisuuden energiankäytöstä. Lisäksi muutama yritys on liittynyt rinnakkaiseen energiavaltaisen teollisuuden sopimukseen. Yritysten aktiivisen energiatehokkuustyön ansiosta elintarviketeollisuuden säästötavoitteesta on saavutettu jo 75 prosenttia. Hallinnoinnin lisäksi ETL tarjosi sopimukseen liittyneille yrityksille maksutonta energiatehokkuusneuvontaa yhteistyössä Motivan kanssa.
Vuoden alussa toteutettu energiatehokkuusdirektiivin kansallinen toimeenpano muuttaa energiatahokkuussopimusjärjestelmää ja tekee siitä entistäkin keskeisemmän Suomen säästötavoitteiden saavuttamisessa. ETL osallistui vuonna 2017 alkavan uuden sopimuskauden valmisteluun yhteistyössä EK:n, muiden toimialaliittojen sekä viranomaistahojen kanssa. ETL osallistui myös lokakuussa järjestetylle Energiansäästöviikolle.
ETL toteutti jälleen elintarviketeollisuuden ympäristövastuun katsauksen yhteistyössä jäsenyritysten kanssa. Ympäristövastuun tunnuslukuja on seurattu vuodesta 2006 lähtien. Lisäksi liitto osallistui Kuluttajaliiton syksyllä järjestämään Hävikkiviikko-tempaukseen viestimällä elintarviketeollisuuden yritysten tekemästä monipuolisesta hävikin vähentämistyöstä.
Kuva: Saarioinen