SUOMEN MEIJERIYHDISTYS

Yhdistys keskittyi maitopolitiikkaan ja säädöksiin

Vuosi 2015 oli maitosektorilla haasteellinen EU:n luopuessa tuotantokiintiöistään samaan aikaan kun Venäjän tuontikielto jatkui, maidontuotanto globaalisti kasvoi ja kysyntä Kiinassa vähentyi. Maitosektorille suunnattiin EU:ssa ja kansallisesti kriisitukia jo käytössä olleiden interventiotukien ja yksityisen varastoinnin tukien lisäksi. EU:ssa suunnattiin kriisitukia maitosektorille heikentyneen kannattavuustilanteen takia.

Uusien, kannattavien vientimarkkinoiden hakeminen oli vaikeaa runsaan tarjonnan ja elintarvikekaupassa erityisesti eläinperäisiin tuotteisiin kohdistuvan lisäbyrokratian takia. Suomessa elintarvikeviennissä tarvittaviin viranomaispalveluihin vaadittiin lisäresursseja. Myös maksujen kohtuullisuutta edellytettiin, jotteivät viranomaispalvelut muodostuisi käytännössä viennin esteeksi.

Suomen Meijeriyhdistys järjesti vuosittaisen sidosryhmätilaisuuden, johon osallistui maitoalan järjestöjen edustajia ja viranomaisia. Tilaisuudessa käytiin läpi maitosektorin ajankohtaisia asioita yleisessä markkinatilanteessa ja tukipolitiikassa sekä elintarvikelainsäädännössä.

Suomen Meijeriyhdistys vastusti kansallista lainsäädäntöehdotusta, jolla säädettäisiin rasvattoman homogenoidun luomumaidon D-vitaminointi pakolliseksi. Yhdistys katsoi, että valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositus on ollut riittävä toimi maitotuotteiden D-vitaminoimiseksi Suomessa. Uuden kustannuksia lisäävän pakottavan lainsäädännön ei myöskään katsottu olevan linjassa hallituksen sääntelyn purkuun liittyvien tavoitteiden kanssa. Yhdistys muistutti, että kansanterveydellinen panostus maitotuotteiden D-vitaminointiin on jäänyt kokonaan yksittäisten toimijoiden rahoittamaksi. D-vitaminoinnin ei katsottu johtavan tavoiteltuun luomumaitotarjonnan lisääntymiseen kouluissa, koska tarjonnan vähyys kouluissa johtuu ennen kaikkea tuotantotapaan liittyvistä korkeammista kustannuksista ja niistä seuraavasta korkeammasta hinnasta.

Muut esillä olleet lainsäädäntöasiat liittyivät muun muassa EU:n koulumaito-ohjelmaan, kilpailulainsäädäntöön, maitotuotteiden määrittelyyn ja alkuperämerkintöihin.

Suomen Meijeriyhdistys

Johtokunta
Toimitusjohtaja Reijo Kiskola, Arla Oy, puheenjohtaja
Toimitusjohtaja Jarmo Oksman, Osuuskunta Satamaito, varapuheenjohtaja
Toimitusjohtaja Jouko Juntunen, Kuusamon Juusto Oy
Toimitusjohtaja Timo Keski-Kasari, Juustoportti Food Oy
Toimitusjohtaja Risto Koski, Hämeenlinnan Osuusmeijeri
Toimitusjohtaja Tuomas Kukkonen, Kaslink Foods Oy
Toimitusjohtaja Vesa Luomanperä, Jokilaakson Juusto Oy
Toimitusjohtaja Juha Murto-Koivisto, Osuuskunta Maitokolmio
Toimitusjohtaja Mikko Sairanen, Osuuskunta Maitomaa
Toimitusjohtaja Pirkko Suhonen, Vaalan Juustola Oy

Asiamies
Toimialapäällikkö Marika Säynevirta, ETL

Jäsenyys EU-järjestössä
ASSIFONTE - European Association of Manufacturers of Processed Cheese
EDA - European Dairy Association
IDF - International Dairy Federation

 

◀ Edellinen

Palaa etusivulle ▲

Seuraava ▶