Valmisruokayhdistys teki syyskuussa opintomatkan, jossa tutustuttiin Iso-Britannian valmisruokatarjontaan sekä alan yrityksiin. Poliittisten riskien aktivoituminen Euroopassa, kuluttajan heikentynyt ostovoima sekä markkinoiden polarisoituminen eri hintaluokan kauppaketjuihin näkyivät Iso-Britannian valmisruokamarkkinoilla. Valmisruokien tuoreketjun toiminnan hygieniavaatimukset olivat pääosin samoja kuin Suomessa.
Yhdistys seurasi aktiivisesti ajankohtaisia työmarkkina- ja hygienia-asioita sekä elintarvikelainsäädännön uudistuksia. Eviran Oiva-elintarvikevalvonnan uudistustyöhön paneuduttiin erityisen tarkasti, ja lausunnoissa vastustettiin yleisarvosanan muodostumista heikoimman tarkastustuloksen mukaan.
Valmisruokateollisuuden hygieniaryhmä julkaisi yhdessä Eviran ja muiden sidosryhmien kanssa valmistellun suosituksen Elintarvikkeiden mikrobiologisia ohjausarvoja viimeisenä käyttöpäivänä. Työ perustui teollisuusyritysten omavalvonnan pitkän aikavälin mikrobiologisiin tutkimustuloksiin. Suositus on julkinen ja soveltuu elintarvikelaboratorioiden käyttöön.
Opintomatkalla Iso-Britanniaan hygieniaryhmän jäsenet osallistuivat kansainvälisen ruokaturvallisuusjärjestön IAFP:n Food Safety -symposiumiin Cardiffissa. Hygieniaryhmän yritykset aloittivat elintarvikemikrobiologiaan liittyvän tutkimusyhteistyön Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan kanssa.
Euroopan valmisruokateollisuuden kattojärjestön ECFF:n jäsenenä yhdistys osallistui valmisruokien edunvalvontaan ja tuoteturvallisuusasioiden edistämiseen EU:ssa. ECFF:n uusi strategia ja toimintamalli otettiin käyttöön. Järjestö hyväksyttiin Euroopan kemikaaliviraston ECHA:n biosidityöryhmään yhdeksi sidosryhmäksi.
Johtokunta
Johtaja, tuotanto ja logistiikka Ritva Tuohimaa, Saarioinen Oy, puheenjohtaja
Toimitusjohtaja Maria Hanho, Vaissi Oy, varapuheenjohtaja
Toimitusjohtaja Mari Hannuksela, Lihakeskusliitto ry
Markkinointijohtaja Mikko Järvinen, HKScan Finland Oy
Toimitusjohtaja Lasse Koski, Kymppi-Maukkaat Oy
Toimitusjohtaja Timo Kärnä, Caternet Finland Oy
Johtaja, Lihateollisuus ja valmisruoka Matti Perälä, Atria Suomi Oy
Toimitusjohtaja Kati Rajala, Snellmanin Kokkikartano Oy
Asiamies
Toimialapäällikkö Elisa Piesala, ETL
Jäsen EU-järjestössä
ECFF - European Chilled Food Federation