SUOMEN LIHATEOLLISUUSYHDISTYS

Ponnisteluja viennin edellytysten parantamiseksi

Venäjän EU:lle asettama sianlihan tuontikielto ja muita lihatuotteita koskevat sanktiot jatkuivat vuonna 2015 hankaloittaen edelleen lihasektorin vientiä ja heikentäen koko EU-alueen lihasektorin toimintaedellytyksiä. Lihateollisuusyhdistys vaikutti uusien vientimarkkinoiden etsimisessä ja viennin ylläpidossa tärkeiden viranomaistoimintojen varmistamiseen ja kehittämiseen. Eläinperäisten tuotteiden viennin onnistumisen keskeisenä edellytyksenä ovat elintarviketurvallisuusviranomaisten riittävät vientiasiantuntijaresurssit ja viranomaispalveluista perittävien maksujen kohtuullisuus. Edellisenä vuonna alkanut keskustelu jatkui tiiviinä viranomaisten ja elinkeinoelämän edustajien muodostamissa työryhmissä.

Toimintaympäristössä erityisenä huolenaiheena nähtiin afrikkalaisen sikaruton leviäminen Baltian maissa. Yhdistys järjesti keskustelutilaisuuden viranomaisten ja elinkeinon edustajien kesken ja toi esille taudin Suomeen leviämisen estämiseksi tarvittavia toimia.

Yhdistyksen jäsenet ilmaisivat jälleen huolensa lihantarkastuksesta suomalaiselle lihateollisuudelle aiheutuvista kustannuksista. Yhdistys vetosi maa- ja metsätalousministeriin suurimpien teurastamoiden lihantarkastusmaksujen alentamiseksi ja keskusteli viranomaisten ja Helsingin yliopiston edustajien kanssa toimintatapojen uudelleentarkastelun mahdollisuuksista. Suurimmissa liha-alan yrityksissä viranomaisten perimät maksut lihantarkastuksesta muodostavat vuositasolla useiden miljoonien eurojen kustannuserän. Monissa EU-maissa lihantarkastusmaksuja ei peritä tai perittyjen maksujen taso on alhaisempi kuin Suomessa.

Yhdistyksessä jatkettiin vuonna 2013 käynnistettyä hanketta liha- ja valmisruoka-alan koulutuksen kehittämiseksi. Hankkeen tavoitteena on välittää ammattikorkeakoulujen edustajille tietoa lihateollisuuden työvoima- ja koulutuksen kehittämistarpeista. Suunnitelmat koulutus- ja työpaikkaharjoittelun malleista saatiin valmiiksi. Työpaikkaopinnot käynnistyivät syksyllä ensimmäisen kerran. Hanketta päätettiin jatkaa vuoden 2016 puolelle.

Yhdistys otti vuoden aikana kantaa lihasektoria koskeneisiin sekä EU- että kansallisen tason lainsäädäntöehdotuksiin ja viranomaisohjeistukseen. Vuonna 2015 esillä olivat muun muassa ohjeistukset lihantarkastuksen toteuttamiseen ja ketjuinformaation toimittamiseen sekä sisällön kehittämiseen. EU-tasolla valmistelussa olevaan viranomaisvalvonnan lainsäädäntöesitykseen yhdistys esitti lihantarkastuksen tehtävänjaon joustavoittamista viranomaisten ja elinkeinon välillä.

Suomen Lihateollisuusyhdistys seuraa EU-lainsäädäntö- ja muita kansainvälisiä asioita lihateollisuuden EU-edunvalvontajärjestöjen UECBV:n ja CLITRAVIn kautta.

Suomen Lihateollisuusyhdistys

Johtokunta
Tuoteryhmäjohtaja Marja Joutsen, Saarioinen Oy, puheenjohtaja
Toimitusjohtaja Mika Ala-Fossi, Atria Suomi Oy
Maajohtaja Samuli Eskola, HKScan Finland Oy
Toimitusjohtaja Mari Hannuksela, Lihakeskusliitto ry
Toimitusjohtaja Seppo Korpela, Lihajaloste Korpela Oy
Toimitusjohtaja Juha Sarkkinen, Snellmanin Lihanjalostus Oy

Asiamies
Toimialapäällikkö Marika Säynevirta, ETL

Jäsen EU-järjestössä
CLITRAVI - Liaison Centre for the Meat Processing Industry in the EU
UECBV - European Livestock and Meat Trade Union

 

◀ Edellinen

Palaa etusivulle ▲

Seuraava ▶