BROILERITEOLLISUUSYHDISTYS

Painopiste lainsäädännön kehityksessä ja kauppapolitiikassa

Broileriteollisuusyhdistys seurasi lihasektoria koskevaa lainsäädäntöä ja kauppapoliittisia asioita erityisesti siipikarjanlihan tuotannon haasteiden näkökulmasta. Vuoden 2015 aikana yhdistys otti kantaa siipikarjanlihan markkinointistandardin EU-tason valmisteluun ja keskusteli viranomaisten kanssa kansallisista nimityksistä.

Komissio antoi siipikarja-alan lihantarkastuksen uudistusehdotuksen, jota yhdistys piti pääosin hyväksyttävänä lukuun ottamatta komission esitystä sallia EU:ssa siipikarjanruhojen dekontaminaatiokäsittely peretikkahapolla patogeenien vähentämiseksi. Broileriteollisuusyhdistys ei pidä käsittelyä Suomessa tarpeellisena tuotannon hyvän tason takia, eikä käsittely olisi myöskään kuluttajien toiveiden mukaista.

EU:ssa on säädetty koko tuotantoketjua koskevista toimista esimerkiksi salmonellan vähentämiseksi, minkä lisäksi Suomessa on näitäkin tiukempia kansallisia lisävaatimuksia. Tiukemmat vaatimukset merkitsevät lisäkustannuksia tuotannolle EU:ssa, mikä tulee ottaa huomioon myös vapaakauppaneuvotteluissa tuonnille asetettavissa vaatimuksissa.

Broileriteollisuusyhdistys järjesti syksyllä sidosryhmätilaisuuden viranomaisille. Tilaisuudessa käytiin läpi eläintautitilannetta, lihantarkastuksen kustannuksia ja sektoria koskevia säädösesityksiä.

Yhdistys on jäsenenä eurooppalaisessa EU-edunvalvontajärjestössä AVECissa, jonka kautta yhdisty sai ajankohtaista tietoa EU:n lainsäädäntöhankkeista ja kauppapoliittisista asioista.

Broileriteollisuusyhdistys

Johtokunta
Johtaja Veli-Matti Jäppilä, HKScan Finland Oy, puheenjohtaja
Johtaja Merja Leino, Ateriateollisuus, Atria Suomi Oy, varapuheenjohtaja

Asiamies
Toimialapäällikkö Marika Säynevirta, ETL

Jäsen EU-järjestössä
AVEC - Association of Poultry Processors and Poultry Import and Export Trade in the EU Countries

 

◀ Edellinen

Palaa etusivulle ▲

Seuraava ▶