Vuonna 2014 annettu asetus velvoittaa pakkaavat ja pakattuja tuotteita maahantuovat yritykset tarjoamaan kuluttajille mahdollisuuden palauttaa kotitalouksissa syntyvät pakkausjätteet kierrätettäväksi 1.1.2016 alkaen. Kuluttajille vaivatonta keräyspisteverkostoa suunniteltiin ja rakennettiin vuonna 2015 Suomen Pakkauskierrätys Ringissä sekä pakkausalan tuottajayhteisöissä, joiden toimintaan ETL osallistui elintarviketeollisuuden edustajana. Keräyspisteverkosto valmistuu kesään 2016 mennessä. Sen perustamista sekä siihen liittyviä kustannus- ja muita vaikutuksia seurattiin tiiviisti ETL:n ympäristötoimikunnassa ja muissa toimielimissä.
Pitkään käynnissä ollutta ympäristönsuojelulainsäädännön uudistusta jatkettiin. Pääteemoina olivat ympäristölupamenettelyn yleinen sujuvoittaminen sekä lupakynnyksen nostaminen eri toimialoilla. ETL seurasi ja kommentoi lupaprosessien sujuvoittamishanketta EK:n työryhmän välityksellä. ETL toimi myös ympäristölupakynnyksen nostamista tarkastelevassa ympäristöministeriön työryhmässä, jossa tunnistettiin mahdollisuuksia korottaa lupakynnystä tietyissä elintarviketeollisuuden toiminnoissa.
Elintarviketeollisuuden ympäristöpäästöjä määrittelevän BREF-asiakirjan päivitysprosessi jatkui. Prosessin tuloksilla on suuri merkitys ympäristölupien kannalta, koska päästöraja-arvoista tulee aiempaa velvoittavampia. ETL koordinoi Suomessa uusien raja-arvojen määrittämiseksi käynnistettyä koko EU:n laajuista tietojenkeruuta.
ETL ja Etelä-Suomen Aluehallintovirasto kutsuivat BREF-asiakirjan päivityksestä vastaavat komission virkamiehet tutustumiskäynnille Suomeen. Onnistuneen vierailun aikana virkamiehille konkretisoitiin Suomelle tunnusomaisia tuotanto- ja ympäristöolosuhteita.
Loppuvuodesta 2015 julkaistiin uusi versio komission kiertotalouspaketista. Sen toimenpideohjelmassa esitetään kattavasti keinoja kiertotalouden edistämiseksi EU:ssa. Elintarviketeollisuus on tunnistettu yhdeksi avaintoimialaksi, johon liittyen esitys sisältää muun muassa monia toimia ruokahävikin vähentämiseksi. Lisäksi paketissa esitetään tiukennuksia ja muita uudistuksia jäte- ja pakkausjätedirektiiveihin. ETL seurasi paketin käsittelyä ja osallistui siitä käytävään keskusteluun sekä EU-tasolla että kansallisesti. Kiertotalouspaketin lopullisesta sisällöstä päätettäneen vuoden 2016 aikana, joten liiton työ paketin parissa jatkuu edelleen.
Kiertotalouteen liittyen ETL toteutti yhteistyössä Päivittäistavarakaupan kanssa hankkeen, jossa tarkasteltiin keinoja materiaalitehokkuuden parantamiseksi elintarviketeollisuudessa ja vähittäiskaupassa. Hankkeessa tunnistettuja jatkotoimenpiteitä lähdetään toteuttamaan vuoden 2016 aikana.
ETL, Maa- ja kotitalousnaiset ja Ruokatieto käynnistivät kaksivuotisen Elintarviketieto esiin! -koulutushankkeen, jolla lisätään ruoka- ja juomayritysten tietoa elintarviketietoasetuksen pakkausmerkintöihin edellyttämistä muutoksista. Hankkeeseen sisältyy 12 koulutustilaisuutta eri paikkakunnilla sekä kaikkien yritysten hyödynnettävissä olevaa lainsäädännön vaatimuksia havainnollistavaa verkkomateriaalia. Seitsemän ensimmäistä tilaisuutta järjestettiin onnistuneesti syksyllä 2015. Hanketta rahoitti maa- ja metsätalousministeriö. Myös Evira oli hankkeen suunnittelussa mukana.
Elintarviketeollisuuden viranomaisvalvonta muuttui Oiva-valvontaohjeiden mukaiseksi vuonna 2015. Siirtymävaiheen aikana valvontaraportit tulivat yritysten ja valvojien käyttöön. ETL osallistui aktiivisesti Eviran Oiva-sidosryhmätyöskentelyyn ja antoi lausuntoja useisiin valvontaohjeluonnoksiin. Elintarvikkeiden turvallisuus ja lainsäädännön noudattaminen ovat yrityksille tärkeää perustoimintaa, ja uudet ohjeet auttoivat myös yrityksiä konkreettisesti. Liitto piti Eviraan yhteyttä useissa ajankohtaisissa lainsäädännön tulkintaan ja elintarvikevalvontaan liittyvissä asioissa.
ETL oli mukana valtion ravitsemusneuvottelukunnan nimeämässä jodityöryhmässä, joka antoi päivitetyn jodisuosituksen keväällä 2015. Suosituksessa todetaan, että elintarviketeollisuudessa, erityisesti leipomoteollisuudessa sekä ruokapalveluissa, olisi siirryttävä käyttämään jodioitua suolaa. ETL kannusti yrityksiä ottamaan suosituksen huomioon, ja suosituksen myötä moni yritys onkin kertonut siirtyvänsä jodioituun suolaan.
ETL keräsi elintarviketeollisuudesta eräiden lisäaineiden käyttömäärätietoja auttaakseen Eviraa parantamaan kansallista lisäaineiden saanninarviointityötä. Erityinen haaste on ollut quantum satis -lisäaineiden saannin arviointi, koska niille ei monessakaan tapauksessa ole lainsäädännöllisiä enimmäismäärärajoituksia. Elintarviketeollisuusyritykset osallistuivat tietojen keräämisprojektiin kiitettävästi ja työtä jatketaan edelleen vuonna 2016.
ETL pyrki vuoden aikana vaikuttamaan kontaminanttilainsäädännön kehittämiseen erityisesti prosessikontaminantti akryyliamidin osalta. Jäsenyrityksille viestittiin kontaktimateriaaliasetuksen muutoksista. Lisäksi ETL osallistui Eviran sekä Tukesin jyrsijätorjuntaohjeen laadintaan antamalla tietoja elintarviketeollisuuden erityishaasteista. Ohjeen myötä toimijoille saatiin tietoa siitä, kuinka jyrsijöiden torjunta hoidetaan riittävän tehokkaasti alan erityiset hygieniavaatimukset huomioiden.