Elinkeinokalatalous on keskeinen osa sinistä biotaloutta, jonka edistäminen on nimetty yhdeksi Suomen hallituksen kärkihankkeista. Monet Kalateollisuusyhdistyksen teemoista vuonna 2015 liittyivätkin kalatoimialan toimintaedellytysten parantamiseen. Yhdistyksessä keskusteltiin erityisesti kotimaisen kalaraaka-aineen saatavuudesta sekä tarpeista ja mahdollisuuksista tiivistää yhteistyötä elinkeinokalatalouden arvoketjussa.
Keskeinen EU-tason aihe oli tiettyjen tuontiraaka-aineiden saatavuutta koskevan EU-asetuksen jatkokauden valmistelu, johon yhdistys osallistui kalateollisuuden Euroopan kattojärjestön AIPCE-CEP:n johdolla. Yhdistys toi esille asetuksen valmistelussa kotimaisen kalateollisuuden tarpeita tiiviissä yhteistyössä Suomen viranomaisten kanssa. AIPCE-CEP:n johdolla seurattiin myös monia muita EU-tason toimenpiteitä sekä osallistuttiin hallinnon ja elinkeinon välisen EU-tason yhteistyöfoorumin (Market Advisory Council) perustamiseen ja alan tuotantotietoja koskevan FinFish Study 2015 -raportin koostamiseen.
Kalastus- ja vesiviljelytuotteisiin liittyvästä elintarvikelainsäädännöstä seurattiin erityisesti EU:n PAH-asetuksen poikkeusluvan toimeenpanoa, Itämeren dioksiinivalvonnan toimenpiteiden suunnittelua sekä silakan ja kilohailin jäädytyspakkoa koskevan kansallisen vapautuksen hakemista. Yhdistys osallistui Oiva-järjestelmän kalatoimialaa koskevien ohjeistusten valmisteluun ja kommentointiin. Lisäksi kala-alan markkinajärjestelyasetuksen ja elintarviketietoasetuksen väliset tulkintasuhteet muun muassa kuluttajalle annettavista tiedoista puhuttivat edelleen.
Kalateollisuusyhdistys osallistui Euroopan meri- ja kalastusasetuksen kansallisen toimeenpanon valmisteluun ja edisti kalastus- ja vesiviljelytuotteita koskevien jäljitettävyysvelvoitteiden kustannustehokkaan kansallisen toimintamallin käyttöönottoa. Yhdistys seurasi kalastuslain ja -asetuksen uudistusta. Vuoden aikana keskusteltiin paljon myös Venäjän vastapakotteiden vaikutuksista sekä kalatuotteita jalostavan teollisuuden rajallisista mahdollisuuksista yritystukiin. Myös alan työvoiman saatavuuteen ja koulutukseen liittyvät asiat olivat esillä yhdistyksessä.
Kalateollisuusyhdistys teki tiivistä yhteistyötä muiden elinkeinokalatalouden järjestöjen kanssa. Yhteisten ajankohtaistapaamisten lisäksi yhdistys osallistui sidosryhmille suunnatun Kalaviikon 2016 suunnitteluun.
Yhdistys osallistui AIPCE-CEP:n johtokunnan ja alatyöryhmien toimintaan. Suomessa yhdistys oli mukana maa- ja metsätalousministeriön työryhmissä sekä edusti kalateollisuutta toimialaa koskevissa tutkimus- ja kehittämishankkeissa.
Johtokunta
Tekninen johtaja Henrik Backman, Orkla Foods Finland Oy, puheenjohtaja
Toimitusjohtaja Riku Isohätälä, Hätälä Oy, varapuheenjohtaja
Johtaja, Kalatuoteryhmä Jarkko Alho, Apetit Kala Oy
Toimistopäällikkö Anja Dernjatin, Oy Helsingin Kalansavustamo Ab
Kehitysjohtaja Jyrki Normaja, Ab Chipsters Food Oy
Asiamies
Toimialapäällikkö Anna Vainikainen, ETL
Jäsen EU-järjestössä
AIPCE-CEP - European Fish Processors Association - European Federation of National Organisations of Importers and Exporters of Fish