Ota yhteyttä Ota yhteyttä Tulosta Tulosta Hae Hae

ALKOHOLIJUOMATEOLLISUUSYHDISTYS

 

Alkoholilain kokonaisuudistus valmistui

Alkoholilain kokonaisuudistuksen valmistelu jatkui koko vuoden 2017. Uusi laki hyväksyttiin lopulta eduskunnassa juuri ennen joulua.

Kotimaista valmistavaa alkoholijuomateollisuutta edustava Alkoholijuomateollisuusyhdistys pitää lain lopputulosta varsin kohtuullisena kompromissina, mikä purkaa ja yksinkertaistaa vanhentunutta sääntelyä eri tahoilla.

Erityisesti syrjivän ja turhia kustannuksia aiheuttavan valmistustapavaatimuksen poisto (käymisvaatimus) vähittäiskaupan juomista oli tärkeä uudistus. Samoin tuotetietojen salliminen valmistajien nettisivuilla myös väkevissä juomakategorioissa on merkittävä avaus kohti parempaa tuoteinformaatiota. Muutos on merkityksellinen sekä laatutekijöiden esiintuonnissa kotimaassa että väkeville juomille erityisen tärkeässä viennissä.

Samaan aikaan uuden lain voimaantulon yhteydessä valtiovalta korotti alkoholiveroja. Korotuksen suuruus oli pettymys alalle. Viron tuntuvien veronkorotusten auttamana matkustajatuonti näyttäisi kuitenkin lähteneen laskuun ainakin miedoissa juomakategorioissa.

Alan kansainvälinen luonne edellyttää tulevaisuudessa vielä lisää uudistuksia, jotta kotimaiset yritykset ovat tasavertaisessa asemassa ulkomaisiin nähden.

Yhdistys tuotti vuoden aikana lakivalmisteluun liittyvää informaatiota päättäjille ja tapasi sidosryhmiä sekä poliittisella että virkamiestasolla. Yhdistys ja sen jäsenet osallistuivat vilkkaaseen julkiseen alkoholikeskusteluun maltillisesti.

Alkoholijuomien vienti kehittyi edelleen hyvään suuntaan, ja yhdistys antoi taustatukea myös alan yhteisten vientiponnistelujen resursoinnille.

EU-tasolla on meneillään väkevien alkoholijuomien perusasetuksen uudistus, jota yhdistys on kommentoinut aktiivisesti maa- ja metsätalousministeriön sekä alan EU-järjestön SpiritsEuropen kautta. Vodkan ja marjaliköörien maantieteellisiä alkuperämerkintöjä pidettiin yllä vaatimusten muuttuessa.

Alkoholijuomateollisuusyhdistyksen asiamies: toimialapäällikkö Pekka Heikkilä, ETL

Jäsenyydet EU-järjestöissä:
SpiritsEUROPE

Lisätiedot yhdistyksestä täältä

◀ Edellinen

Palaa etusivulle ▲

Seuraava ▶