Ota yhteyttä Ota yhteyttä Tulosta Tulosta Hae Hae

ALKOHOLIJUOMATEOLLISUUSYHDISTYS

Alkoholilain kokonaisuudistus jatkui edelleen

Alkoholilain kokonaisuudistuksen valmistelu ja siihen liittyen vilkas alkoholipoliittinen keskustelu eri foorumeilla jatkui koko vuoden 2016. Toukokuussa julkistettiin hallituspuolueiden eduskuntaryhmien poliittinen sopimus lakiesityksen päälinjauksista. Marraskuussa lakiluonnosteksti saatiin lausunnolle, ja yli 100 intressitahoa antoi lausuntonsa.

Kotimaista valmistavaa alkoholijuomateollisuutta edustava Alkoholijuomateollisuusyhdistys AJT piti linjausta varsin kohtuullisena kompromissina, joka purkaa ja yksinkertaistaa vanhentunutta sääntelyä. Erityisesti merkityksettömäksi käyneen, syrjivän ja turhia kustannuksia aiheuttavan valmistustapavaatimuksen poisto (käymisteitse-vaatimus) vähittäiskaupan juomissa on tervetullut uudistus.

AJT toi eri yhteyksissä esille, että väkevien alkoholijuomien tuotetietojen entistä laajemman esittämisen salliminen on välttämätöntä nykyajan digitaalisessa toimintaympäristössä. Tämä edesauttaa etenkin vientiponnisteluja ja vastaa myös kuluttajien lisääntyneisiin tietotarpeisiin.

Alan kansainvälistyminen edellyttää alkoholilailta uudistuksia, jotta kotimaiset yritykset ovat tasavertaisessa asemassa ulkomaisiin nähden. Näitä kohtia ei vielä otettu lakiehdotuksessa riittävästi huomioon ja vaikuttamista niiltä osin jatketaan.

Erityisesti alkoholijuomien matkustajatuonti Virosta jatkuu edelleen runsaana, ja tutkimusten mukaan se nousi jälleen vuoden 2016 loppupuoliskolla. Yhdistys järjesti elokuussa Tallinnaan laivaseminaarin, johon tärkeimmät sidosryhmät osallistuivat. Seminaarin keskusteluissa korostuivat erityisesti alkoholialan kansainvälisyys ja sen heijastusvaikutukset meneillään olevaan lakiuudistukseen.

Alkoholijuomien viennin iso merkitys jopa suurimpana tilastoituna elintarvikevientiryhmänä nousi hyvin esiin lehdistössä pitkin vuotta. Viennin tärkeys ja sen asema maataloustuotteiden jatkojalostuksena tunnustettiin laajasti. Myös Food from Finland -kasvuohjelma piti alkoholivientiä hyvin esillä toiminnassaan.

SpiritsEuropen toiminnanjohtaja Paul Skehan vieraili syksyllä Suomessa ja tutustui alan toimintaympäristöön. EU-tasolla on meneillään lukuisia säädösuudistuksia alkoholialalla, kuten juomaluokkien määritelmät sekä maantieteellisiä alkuperämerkintöjä koskevat määräykset.

Alkoholijuomateollisuusyhdistys uudisti yhteistyössä Suomen alkoholijuomakauppayhdistyksen kanssa vastuulliseen alkoholijuomien kulutukseen kannustavan verkkosivuston Nautikohtuudella.fi.

Alkoholijuomateollisuusyhdistyksen asiamies: toimialapäällikkö Pekka Heikkilä, ETL

Lisätiedot yhdistyksestä täältä

◀ Edellinen

Palaa etusivulle ▲

Seuraava ▶