Ota yhteyttä Ota yhteyttä Tulosta Tulosta Hae Hae

ELINTARVIKKEIDEN TUTKIMUSSÄÄTIÖ

Säätiölle ennätysmäärä apurahahakemuksia

 

Vuonna 2016 Tutkimussäätiöltä haettiin ennätysmäärä apurahoja. Uusia apurahoja myönnettiin sääntöjen mukaisesti jatko- ja täydennysopintoihin sekä elintarvikealaa hyödyttäviin tutkimushankkeisiin yhteensä noin 70 500 euroa. Rahoitettujen tutkimusten aiheet pitivät sisällään elintarviketurvallisuuteen, ravitsemukseen, mikrobiologiaan, kemialliseen koostumukseen, analytiikkaan ja prosessoitavuuteen liittyvää tutkimusta.

Säätiö myönsi myös matka-apurahoja tutkijavaihtoon sekä kongresseihin osallistumiseen ja kongressien järjestämiseen alan tutkijoiden verkostoitumisen edistämiseksi. Säätiö osallistui myös Helsingin yliopiston pakkausteknologian yliopistolehtoraatin kustannuksiin.

Osan rahoituksestaan Tutkimussäätiö saa Elintarviketeollisuuden Tukisäätiöltä, joka rahoitti säätiön toimintaa 35 000 eurolla.

Tutkimussäätiön tehtävä
ETL:n vuonna 1960 perustama Elintarvikkeiden Tutkimussäätiö edistää suomalaisen elintarviketeollisuuden kehittymistä palvelevaa tutkimusta ja koulutusta. Säätiön päärahoitus käytetään jatko- ja täydennysopintoapurahoihin sekä elintarvikealaa laajasti hyödyttäviin tutkimus- ja kehityshankkeisiin. Rahoituksessa painotetaan ulkomailla suoritettavia opintojaksoja. Säätiö voi tukea myös Suomessa järjestettäviä tieteellisiä kongresseja, jotka edistävät verkostoitumista.

Suomalaiset mukaan eurooppalaiseen tutkimusyhteenliittymään

Säätiön edellisenä vuonna tekemä päätös rahoittaa EIT Food tutkimusrahoituksen hakuvaihetta tuotti tulosta. Konsortio, jossa on mukana suomalaisia tahoja, menestyi ja voitti Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin (EIT) KIC-rahoitushaussa. Ruokatuotannon haasteisiin etsitään ratkaisuja noin 50 eurooppalaisen toimijan yhteenliittymässä, jolle on myönnetty noin 400 miljoonan euroa. Rahoituksen saanut EIT Food etsii ratkaisuja kestävään ja turvalliseen ruokahuoltoon 13 eri maan yritysten, yliopistojen ja tutkimusorganisaatioiden yhteistyöllä. Seuraavan seitsemän vuoden aikana yhteenliittymän on tarkoitus moninkertaistaa rahoituksensa yksityisten ja julkisten investointien kautta.

Elintarvikepäivä 2016 kokosi ammattilaiset tiedon äärelle

Elintarvikkeiden Tutkimussäätiön järjestämä Elintarvikepäivä on vuoden tärkein elintarvikealan asiantuntijoiden koulutustapahtuma. Messukeskuksessa 17.5.2016 pidettyyn Elintarvikepäivään osallistui kaikkiaan 775 ammattilaista.

Tapahtuman teemana olivat Brändit ja kuluttajan valinnat. Avausosuudessa kuultiin, mitä kuluttajien luottamuksen ylläpito brändeihin merkitsee strategioille tulevaisuudessa, mitä tarkoittaa "nudging" sekä millaisia markkinointipanoksia maailmanvalloitukseen tarvitaan. Kuudessa rinnakkaisohjelmassa keskityttiin laaja-alaisesti eri aihepiireihin, jotka liittyivät kuluttajien valintoihin, lainsäädännön muutoksiin, 3D-tulostukseen, viennin edistämiseen, pääomasijoittamiseen elintarvikealalla sekä tutkimukseen ja kiertotalouteen. Elintarvikepäivässä 2016 esiintyi yhteensä 38 puhujaa. Aulatilan näyttelyssä esittäytyivät tälläkin kertaa alan sidosryhmät ja palveluntarjoajat.

Vuoden Suomalainen Elintarvike -kilpailun voittaja julkistettiin avausosuuden päätteeksi, ja luentojen jälkeen verkostoiduttiin juhlabuffetin äärellä. Osallistujat antoivat tapahtuman toteutuksesta ja sisällöstä hyvät arvosanat ja runsaasti ideoita seuraavan vuoden Elintarvikepäivään.

Elintarvikepäivän tuotto ohjattiin Tutkimussäätiön sääntöjen mukaisesti apurahoihin. Tilaisuuden käytännön toteutuksesta vastasi ETL.

Elintarvikkeiden Tutkimussäätiön asiamies: johtaja Marleena Tanhuanpää, ETL

◀ Edellinen

Palaa etusivulle ▲

Seuraava ▶