Ota yhteyttä Ota yhteyttä Tulosta Tulosta Hae Hae

TÄRKKELYSTEOLLISUUSYHDISTYS

Toimintaympäristö vakaa, käyttöasteet hyviä

Tärkkelysohran sato oli Länsi-Suomessa kohtalainen, ja raaka-ainetarve täyttyi hankinta-alueelta normaalisti. Viljely ja lajikkeet ovat kehittyneet, ja tärkkelyspitoisuus oli hyvä. Myös tärkkelysperunasato oli Pohjanmaan ja Satakunnan hankinta-alueilla kohtalainen ja sopimukset täyttyivät kutakuinkin tavoitteiden mukaan, huolimatta osin vaikeista korjuuolosuhteista. Ilahduttavaa oli, että halukkuudessa viljellä tärkkelysperunaa oli elpymisen merkkejä.

Tärkkelysteollisuusyhdistys toimii alan toimintaympäristön kehittämiseksi Suomessa ja EU:ssa. Olennaisia sektoreita olivat raaka-aineiden saatavuus viljelyn kannustavuuden kautta sekä markkinat. Molemmat ovat riippuvaisia vallitsevasta politiikasta, edellinen maatalous- ja jälkimmäinen kauppapolitiikasta. Lisäksi ympäristösäädökset sekä muun muassa energiapolitiikka vaikuttavat jalostusprosessiin.

Tärkkelyksen kulutus paperiteollisuudessa jatkoi laskuaan, mutta vastaavasti tärkkelyksen käyttö kartongin valmistuksessa kasvoi. Elintarvikepuolella panostettiin myös vientimarkkinoille, erityisesti erikoistuotteissa.

Perunatärkkelyssektorilla solunesteen suoraa peltolannoitekäyttöä on ympäristösäädösten muuttuessa rajoitettu, ja tilalle on kehitetty jatkoprosessointia ja jakeiden fraktiointia. Myös perunan valkuaisosalle saattaa nousta aikaisempaa suurempi merkitys tärkkelyksen ohella. Myös viljatärkkelysteollisuuden sivutuotteena syntyvän valkuaisen merkitys rehuhuollossa on kasvussa.

EU:n ja USA:n välisten vapaakauppaneuvottelujen (TTIP) aikataulu venyi edelleen, eikä nopeaa etenemistä ole näköpiirissä. Alan EU-järjestö Starch Europe sekä kansallisella tasolla Tärkkelysteollisuusyhdistys pitivät vahvasti esillä alan herkkyyttä vapaakauppaneuvotteluissa. USA:n maissitärkkelystuotanto on kytköksissä bioetanolisektoriin, joka on ollut eri keinoin julkisesti tuettua.

Yhdistys oli jo vuoden 2016 lopulla yhteydessä maa- ja metsätalousministeriöön vuoden 2020 jälkeisen CAP-kauden valmisteluihin liittyen. Kohdistetun tuotantoon sidotun viljelytuen säilyttäminen tärkkelysperunalla sokerijuurikkaan tapaan näytti tehtyjen linjausten mukaan lupaavalta.

Tärkkelysteollisuusyhdistyksen asiamies: toimialapäällikkö Pekka Heikkilä, ETL

Lisätietoa yhdistyksestä täältä

◀ Edellinen

Palaa etusivulle ▲

Seuraava ▶