Ota yhteyttä Ota yhteyttä Tulosta Tulosta Hae Hae

ÖLJYNPURISTAMOYHDISTYS

Kotimainen rapsi ja rypsi haluttua

Öljynpuristamoalan tuotannon perustan luo kotimainen öljykasvisato rapsista ja rypsistä. Kotimaan sadosta riippuen täydennykseksi tuodaan rapsia ulkomailta. Kotimaan puristus vastaa suurin piirtein kotimaan öljynmarkkinaa, mutta valkuaisrouheita tuodaan ulkomailta rehuteollisuuteen lisäksi noin kolminkertainen määrä. Öljynpuristamoyhdistyksen tavoitteena on jatkossakin lisätä kotimaista öljykasvinviljelyä sekä osaltaan edistää satotason nousua.

Rapsi ja rypsi ovat haluttuja viljelykasveja myös viljelijöiden keskuudessa, koska viljelykiertoa pyritään monipuolistamaan. Hintasuhde suosi vuonna 2016 öljykasveja viljaan verrattuna ja tilanne näyttää jatkuvan. Satotasojen kehitys oli edelleen valitettavan heikkoa, mutta uusien lajikkeiden myötä tilanne näyttää paranevan. Vuonna 2016 ensimmäistä kertaa rapsisato ohitti rypsisadon, ja rypsin ja rapsin viljelypinta-alatkin olivat lähes tasoissa. Syysöljykasvien viljely kasvoi jonkin verran, mutta niiden talvehtiminen on meillä edelleen kovin epävarmaa.

TUKES myönsi teollisuuden ja viljelijöiden hakemuksesta määräaikaisen poikkeusluvan kahdelle neonikotinoidivalmisteelle kevätöljykasvien kylvösiemenen peittaukseen, ja jo vuoden 2016 lopulla saatiin poikkeuslupa myös tulevaa kevätkylvöä varten. Jatkossa EU tekee väliarvion. Öljynpuristamoyhdistyksen tavoite on turvata tietyin ehdoin kylvösiemenen peittausmahdollisuus jatkossakin. Tehdyissä mehiläistutkimuksissa kevätlajikkeiden kylvösiemenen peittauksesta ei havaittu haitallisia vaikutuksia mehiläispopulaatioihin, ja öljykasviviljelyn jatkuminen on myös mehiläistalouden etu. Uusien korvaavien hyönteispeittausaineiden markkinoille tulo vie vielä vuosia.

Öljynpuristamoyhdistys piti vuoden aikana yhteyttä MTK:n öljykasviverkoston kanssa viljelyn kehittämisestä. Yhdistys teki myös yhteistyötä Viljaketjun yhteistyöryhmä VYR:n kanssa öljykasvisektorin erityiskysymysten esillä pitämisessä.

Öljynpuristamoyhdistyksen asiamies: toimialapäällikkö Pekka Heikkilä, ETL

Lisätietoa yhdistyksestä täältä

◀ Edellinen

Palaa etusivulle ▲

Seuraava ▶